Italian Bioteknikoiden Yhdistys haluaa tehdä selväksi, että Covid-19 ei ole aivan kuin pelkkä flunssa. Tämän tekemiseksi vielä selvemmäksi olemme verranneet influenssasta saatavilla olevia tietoja (kausi 2018-2019) saatavana täällä;  Koronavirus-tietojen kanssa, jotka on kerätty 15. maaliskuuta 2020 asti.

Kaudella 2018-2019 oli tehohoitoa vaativia influenssasta johtuvia tapauksia 812, sekä  influenssasta johtuvia kuoleman tapauksia 205,  33 viikon aikana (8. lokakuuta 2018 – 20. toukokuuta 2019). Piikki tehohoitoa vaativissa tapauksissa oli viikolla 4 (2019) 93:lla tapauksella ja kuolemissa viikolla 5 (29 menehtynyttä).

Italiassa käytettävissä oleva SARS-CoV-2-data on täysin eri mittakaavassa. Epidemia alkoi viikolla 9, ja viikkoa myöhemmin (10) tehohoitoon oli rekisteröity 351 tapausta ja 131 kuolemaa. Tällä viikolla (11) on tehohoidossa jo 1672 tapausta ja kuolemantapauksia on 1661. Terveydenhuollon tilanne on muuttumassa kriittiseksi monilla Italian alueilla.

Pääkysymys on, että monissa tapauksissa (jopa 10%) tarvitaan tehohoidon yksikön (ICU) sairaalahoitoa, myös nuorille, ja hoito vaatii jopa 2–3 viikkoa ennen kuin kriittinen vaihe on ohitse. Tämä vaatii terveydenhuoltojärjestelmältä valtavia ponnisteluja riittävän hoidon takaamiseksi kaikille tarvitseville ja tältä ajalta resurssit ovat pois muiden sairauksien hoitamisesta.
On totta, että suurin osa kuolemista osuu ikäihmisiin, mutta vain siksi, että vanhuksilla on usein muita pitkäaikaissairauksia eivätkä he siedä invasiivisia hoitoja, mutta sairaalahoitoon joutuminen ei katso ikää.

Joten valmistaudu, auta maatasi informoimaan kansalaisiaan oikein, ja auta heitä noudattamaan ohjeita tartunnan leviämisen estämiseksi. Tee se itsesi, ihmisten joista välität, kanssa ihmistesi ja erityisesti kaikkein heikompien vuoksi.

Kiitos.

Recommended Posts