De Italiaanse Vereniging van Biotechnologen wil duidelijk maken dat Covid-19 is niet te vergelijken met een gangbare seizoensgriep. Om dit in beeld te brengen, hebben wij de beschikbare data van de griep (seizoen 2018-2019; hier beschikbaar) vergeleken met die van het Coronavirus tot 15 maart 2020, in Italië.

In het seizoen 2018-2019, was de griep verantwoordelijk voor 812 opnames in Intensive Care Unit (ICU) en 205 doden over een periode van 33 weken (8 oktober 2018 – 20 mei 2019). De piek in het aantal ICU opnames was 93 in week 4 (2019) en de piek in het aantal doden was 29 in week 5.

De beschikbare data over SARS-CoV-2 in Italië laten een compleet andere schaal zien. De epidemie begon in week 9 (2020) en een week later waren er 351 ICU opnames en 131 doden. Deze week (11) zijn er al 1672 ICU opnames en 1661 doden, en de situatie voor de gezondheidszorg wordt steeds moeilijker in veel regio’s.

Het grootste probleem is dat in veel gevallen van infectie (tot 10%) een opname op de Intensive Care Unit (ICU) noodzakelijk is, ook voor jongeren, en de behandeling 2 tot 3 weken in beslag neemt. Dit is niet het geval voor de seizoensgriep en kan grote tekorten veroorzaken in het aantal ICUs, personeel, en behandeling van andere patiënten. Het klopt dat vooral ouderen aan Covid-19 overlijden, omdat zij vaker andere (chronische) aandoeningen hebben. Maar ook voor jongere patienten is vaak ziekenhuisopname nodig.

Bereid jezelf voor, ondersteun je nationale en lokale instellingen om de burgers goed te informeren en de maatregelen in acht te nemen om de verspreiding van het Coronavirus in te dammen. Do het voor jezelf, voor je naasten en in het bijzonder voor de zwaksten onder ons.

Hartelijk dank.

Recommended Posts