Den italienska biotekniker föreningen vill tydliggöra att Covid-19 inte är som en influensa. För att göra detta ännu tydligare har vi jämfört här tillgäng  data om influensa (säsong 2018-2019) med Coronavirus-data som samlats fram intill 15 mars 2020.

Under säsongen 2018-2019 var influensa ansvarig för 812 fall som krävde intensivvårdsinläggningar och 205 dödsfall under en period på  33 veckor (8 oktober 2018 – 20 maj 2019). Toppen av sjukhusinläggningarna vid intensivvården var i vecka 4 (2019) med 93 fall och toppen av dödsfall i vecka 5 (29 dödsfall).

Tillgängliga uppgifter för SARS-CoV-2 i Italien är på en helt annan skala. Epidemin angavs under vecka 9 2020 och veckan efter (10) registrerades 351 fall av intensivvårdsnläggningar och 131 dödsfall. Denna veckan (11) finns det redan 1672 fall av intensivvårdsnläggningar och 1661 dödsfall, och situationen är kristisk för hälsosystemet i många italienska regioner.

Huvudproblemet är för ett stort antal fall (upp till 10%) är behovet för intensivvård, även för ungdomar, och att det krävs upp till 2-3 veckors behandling innan den kritiska fasen passeras. Detta kräver enorma ansträngningar från hälso- och sjukvårdssystemet för att säkerställa adekvat vård för alla i behov och dessutom under så lång tid, samtidigt som resurser för patienter med andra sjukdomar dräneras.

Det är sant att de flesta dödsfall är av äldre, men bara för att äldre ofta har andra kroniska sjukdomar och inte tolererar invasiva behandlingar bra, men själva sjukhusvistelsen skonar ingen ålder.

Så gör dig redo, hjälp ditt land att informera folket ordentligt och hjälpa dem att respektera reglerna för att stoppa infektionen. Gör det för dig själv, för människorna du bryr dig om, för medborgarna, särskilt de svaga.

Tack!

Recommended Posts